Nyttehaven » Køkkenhaven » Peberrod
Sorter efter navn
Sorter efter latinsk navn
Sorter efter højde
Peberrod,
Armoracia rusticana.
Synonym med A. lapathifolia. En flerårig hårdfør plante med lange kraftige rødder. Bladene er rundstillede og elliptiske og let takkede. Frøene er korte skulper. Peberroden bruges som krydderi i madlavningen, og til sovser. Peberrod indeholder mange C-vitaminer, og virker bakteriehæmmende. Planten stammer fra Asien og er blevet indført til Danmark for mere end 1000 år siden. Dyrkes ofte i ophøjede bede, hvor rodstiklingerne lægges næsten vandret ind fra siden.
hvid.
Højde op til 80 cm, bredde op til 60 cm.
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Høstes i oktober.
kalkrig jord, almindelig havejord.
gødes rigeligt, gerne med staldgødning (500 kg / 100 kvm.).
Formeres ved rodstiklinger (25-30 cm lange) der tages i efteråret, opbevares mørkt og frostfrit, og udplantes i foråret. Lad der være ca. 60 cm mellem planterne.
For at få glatte rodstykker kan man 'nakke' peberrod midt på sommeren, ved at løfte den op, og pudse siderødderne ved toppen af roden af, hvorefter planten sættes tilbage i jorden, og jorden trykkes sammen. Husk at vande bagefter.
Husk at få alle planterne op, når der høstes, da planten ellers kan være svær at få has på.
Se også: Peberrod på Wikipedia,
Google Billeder,
Wikimedia Commons,
Wikipedia (Engelsk),
Flickr,
Florainfo,
Den Store Danske Encyklopædi,
Biopix,
Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon 1921,
Opskrifter på Alletiders opskrifter,
Opskrifter på opskrifter.dk.
|