Tomat

Top » Drivhuset og havestuen » Tomat

Lycopersicon esculentum.
Tomater er gode at dyrke både på friland og i drivhus. Af gode sorter kan nævnes 'Sweet Cherry', 'Gemini', der også kan dyrkes på friland, og 'Elin' der er modstandsdygtig overfor flere sygdomme.
Farver: gul.
Størrelse: Højde op til 2.5 m, bredde op til 100 cm.
Såes i marts.
Høstes i august.
Sol/skygge: sol
God til almindelig havejord.
Pasning: Frøene kræver 25 grader for at spire, og bør derfor forspires indenfor i en vindueskarm. Så frøene i næringsberiget spaghnum eller spiremuld. Så snart kimplanterne kommer op skal de have så meget lys som muligt i 18 af døgnets timer, og helt mørke i 6 af døgnets timer. For lidt lys giver tynde og ranglede planter.
Varme er også vigtigt, og en temperatur mellem 16 og 22 grader om natten hhv. dagen er bedst. Sørg også for luft mellem planterne og giv dem vand med 1 promille gødning.
Småplanterne kan plantes ud i drivhuset når jordtemperaturen er over 15 grader. Hvis jorden er koldere går væksten istå og roden kan rådne.
Hvis planterne er blevet lange og ranglede kan de plantes dybt med meget af stængelen under muld. Stængelen vil danne rødder.
Det er vigtigt ikke at sætte planterne for tæt i drivhuset (mindst 50 cm afstand), da manglende luftcirkulation kan føre til skimmel. Plant gerne tomater i let skygge af Agurk eller Melon.
Ryst planterne jævnligt i blomsterperioden for at hjælpe til med bestøvningen. Overbrusning der hjælper mod lus hjælper også til med bestøvningen.
Høst først frugterne når de er helt modne, da dannelsen af kerner påvirker plantens evne til at sætte nye frugter.
Sørg for skygge og vand i den varme sommertid.
Problemer: Mellus eller hvide fluer: brus planterne med koldt vand.
Nematoder: Skift jorden hvert år, så der ikke dyrkes tomater (eller kartofler) i den samme jord flere år i træk.
Grønskjold er misfarvningper på frugterne, der skyldes sol- eller temperaturpåvirkninger. Overbrus planterne og sørg for skygge.
Grønnakkede tomater skyldes også direkte sol, og kan modvirkes med skygge og ved ikke at fjerne for mange blade på planten.
Griffelråd giver tørre indfaldne partier omkring tomaternes stilk og skyldes vandmangel. Sørg for at overbruse planterne regelmæssigt.
Tobakmosaikvirus er en virus fra tobaksplanten og overføres med rygeres fingre til de små planter. Vask derfor altid fingre inden planterne håndteres.
Revner i frugterne kan komme af kolde nætter og ujævn vanding.
Krøllede blade kommer af kraftig vækst (overgødning) samtidig med kølig nætter.
Se også: Tomat på Wikipedia, Google Billeder, Wikimedia Commons, Wikipedia (Engelsk), Florainfo, Den Store Danske Encyklopædi.
Copyright (C) 2009-2018 MinHavekalender.dk :: Privatlivspolitik :: Produceret af Meldgaard-Ørbæk Software I/S
Tekst og billeder er udgivet under Creative Commons-licensen Navngivelse/Del på samme vilkår.