Nyttehaven » Frugt og bær » Hindbær
Sorter efter navn
Sorter efter latinsk navn
Sorter efter højde
Hindbær,
Rubus idaeus.
Hindbær er dejlige at spise lige fra busken og kan bruges i marmelade og på kager. Der er både tidlige og sene sorter. De tidlige sorter blomstrer og sætter frugt på sidste års forvedede skud, mens de sene sorter (f.eks. Autumn Bliss) sætter bær på årets skud og er ikke så tilbøjelige til at få orm i bærrene. Der findes både røde og gule sorter.
hvid,rød.
Højde op til 2.5 m.
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Høstes i august.
alm. havejord, gerne let sur.
lerjord, surbund, tør og sandet jord, almindelig havejord, skygge.
Hindbær tåler ikke godt klor, og bør derfor ikke gødes med ren kali, men med svovlsur kali eller en organisk blandingsgødning.
Klip de skud der har båret frugt helt ned til jorden efter høst for at mindske smitte og spredning af stængelsyge og skimmel.
Hindbær har ofte en tendens til at vælte, specielt i regnvejr, de bør derfor bindes op, typisk til en snor/stålwire der følger rækken i ca 1 m højde. Der er dog lave sorter, der ikke behøver så meget opbinding.
Virussygdomme nedsætter udbyttet.
Stængelsyge giver violette skjolder på skuddee ved basis og får stænglerne til at visne. Gråskimmel angriber bærrene og får dem til at rådne. Sørg for nye sygdomsfri planter på et nyt sted med års mellemrum. Skær skud der har båret frugt helt ned efter høst. Orm i hindbær skyldes hindbærbillens larve. Breder sig ved rodskud, der må graves op. Man evt. plante planterne i store spande (murerspande) med hul i bunden der graves ned, for at begrænse rodskuddene. Se også: Hindbær på Wikipedia,
Google Billeder,
Wikimedia Commons,
Wikipedia (Engelsk),
Flickr,
Florainfo,
Den Store Danske Encyklopædi,
Biopix,
Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon 1921,
Opskrifter på Alletiders opskrifter,
Opskrifter på opskrifter.dk.
KommentarerAf :: 2012-07-19 08:07:27
Ja. Jeg har aldrig oplevet at hindbær fryser væk, heller ikke de sidste par vintre med hård frost.
Af :: 2012-07-15 10:50:13
Frost sikre?
|